To jest ostatnio mój dodatek do grillowanego kurczaka czy indyka .Do świat naprawde nisze trzymać dietę ,żeby moc sobie pozwolić na małe co nieco w święta ,a ta kasza jest zdrowa i bogata w dobre węgle.
Będziecie potrzebować na 2-3 porcje,żeby jak duże jecie:
100g kaszy gryczanej
150g pieczarek
Łyżeczka suszonego tymianku
Łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1mala cebula pokrojona w kostkę
Ząbek czosnku ,rozgnieciony
Pieprz,sól do smaku
4-5 suszonych grzybów namoczonych w 100ml wody
2-3lyzki śmietany lub chudego mleka,ja używam śmietany sojowej lub z mleka koziego
Łyżka topinamburu startego na plastry
Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu ,ale trzymać 5minut krócej żeby była al dente.Na patelni rozgrzać oliwę,dodać cebule i czosnek,smażyć aż sie staną szkliste.Dodac tymianek i pieczarki,smażyć kolejne 5minut.Nastepnie dodać pokrojone suszone grzyby i kasze,podsmażyć 2-3minuty i dodać wodę z zamoczonych grzybów.gotowac aż kasza wciągnie płyn i na koniec dodać śmietanę i sól i pieprz do smaku.Przed podaniem posypać topinamburem,można skropić oliwa truflowa.Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment