Na 1 bochenek będziecie potrzebować :
300g pełnoziarnistej maki chlebowej
240g maki chlebowej z ziarnami
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
310g wody,może być ciut wiecej ,zależy ile mąka "wciągnie"
Łyżka miękkiego masla
Drożdże rozgnieść z cukrem,dodać troszkę wody ,około 2 -3 łyżki i posypać łyżka maki,przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na jakieś 15-20min.Obie maki , sól i masło ulokować w misce. , dodać drożdże i wodę i wyrobić na dosc elastyczne ciasto.Wlozyc do miski nasmarowanej olejem lub oliwa z oliwek i zostawić do wyrastania na około godz.Po tym czasie zagnieść jeszcze raz i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąka.Zostawic na jakieś pół godz.W tym czasie nagrzać piekarnik do 190C , na dno włożyć blachę z woda.Piec chleb w keksowce 30min,potem z niej wyjąc i dopiekac około 15min.Ostudzić na kratce.Smacznego !!!
No comments:
Post a Comment