Thursday, 5 November 2015

Krewetki na ostro

Na 2 porcje będziecie potrzebować:
200g krewetek królewskich ,obranych,umytych i oczyszczonych.
2 łyżeczki oleju sezamowego http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/



1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu seczuańskiego 
2 łyżki sosu sojowego
1 starty ząbek czosnku
1 czerwone chilli posiekane lub pół łyżeczki płatków chilli
1 łyżka miodu

Dodatkowo łyżka oleju sezamowego do smażenia.
  
Wszystkie składniki wymieszać razem i marynować krewetki przez około 2 h.Następnie rozgrzać na patelni łyżkę oleju sezamowego i wrzucić krewetki.
Smażyć przez około 5 minut ,aż wszystkie zmienią kolor na różowy. Ja podałam je na ryżu jaśminowym i udekorowalam świeżym szpinakiem.Można też podać z bagietką
 czosnkową lub makaronem ryżowym.
Smacznego!!! 

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

No comments:

Post a Comment