200g krewetek królewskich ,obranych,umytych i oczyszczonych.
2 łyżeczki oleju sezamowego http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
2 łyżki sosu sojowego
1 starty ząbek czosnku
1 czerwone chilli posiekane lub pół łyżeczki płatków chilli
1 łyżka miodu
Dodatkowo łyżka oleju sezamowego do smażenia.
Wszystkie składniki wymieszać razem i marynować krewetki przez około 2 h.Następnie rozgrzać na patelni łyżkę oleju sezamowego i wrzucić krewetki.
Smażyć przez około 5 minut ,aż wszystkie zmienią kolor na różowy. Ja podałam je na ryżu jaśminowym i udekorowalam świeżym szpinakiem.Można też podać z bagietką
czosnkową lub makaronem ryżowym.
Smacznego!!!

No comments:
Post a Comment