Wednesday 2 December 2015

Parmezanowe ciasteczka-blogmas dzień 2




Dziś przepis na parmezanowe ciasteczka. Idealne na świąteczne przyjęcia jako przekąska albo baza pod małe kanapeczki.

120g zwykłej białej mąki 
30g mąki pełnoziarnistej
75g startego parmezanu
100 g masła
1 duże zółtko 
Szczypta soli


Wszystkie składniki szybko zagnieść , uformować wałek ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.Można tez zamrozić na później.
Jak już jesteście gotowi na pieczenie to nagrzać piekarnik do 180stopni i pokroić nasz wałeczek na około centymetrowe plastry i ułożyć na blasze do pieczenia. Tylko wyłóżcie ją najpierw papierem do pieczenia albo spryskajcie troszkę olejem lub specjalnym sprayem do pieczenia.Powinny być gotowe po około 15 minutach.


Oryginalny przepis jest od Nigella Lawson, ja pozmieniałam go wedle mojego gustu. 


No comments:

Post a Comment