Jako pierwszy przepis wybrałam angielskie "yorkshire puddings". Anglicy jedzą je jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu.Można je też podawać na słodko,wystarczy środek wypełnić na przykład bitą śmietaną i świeżymi owocami lub dżemem .
Będziecie potrzebować formy na muffiny lub specjalnej do tego rodzaju puddingu . Różni sie od tej na muffiny tylko tym , że jest płytsza . Olej do smażenia .
100g mąki
100g mleka
100g jajek, przeważnie 2 średnie
Wymieszać wszystko rózgą i zostawić na 15minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C bez termoobiegu , foremki na mufinki wypełnić olejem tak żeby zakrył dno i wstawić blachę do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wlać na olej ciasto do około 2/3 wysokości i wstawić ponownie do piekarnika na 15minut.Po tym czasie wyjąć je z foremek i zostawić na kratce w piekarniku na kolejne 5 minut.I gotowe.Z tej porcji ciasta wyjdzie około 6-9 sztuk,zależy jak duże foremki macie.
No comments:
Post a Comment