Sunday 23 November 2014

Tory czekoladowy inaczej

Będziesz potrzebować:

450g gorzkiej czekolady-ja użyłam 70%
650 ml śmietany kremówki 
4 łyżki płynnej glukozy
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek brandy


Czekoladę,glukozę i 3 łyżki brandy rozpuść w kąpieli wodnej.Smietane ubij na sztywno z cukrem waniliowym.Nastepnie dodawaj po trochu czekoladę i delikatnie ja wymieszaj szpatułką.Jak uzyskasz juz gładka konsystencje ,dodaj pozostałe brandy.Czasem utworzą Wam sie grudki ,wystarczy wtedy przetrzeć masę przez sito i gotowe.Nastepnie przelać ja do tortownicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia(dno i boki) i wstawiany na nic do lodówki.Qyjmujemy jakieś 10min przed podaniem i kroimy nożem zanurzonym wczesniej w gorącej wodzie.Mozna podawać ze słodkim owocowym sosem.
Możecie tez zamiast gorzkiej użyć mlecznej czekolady lub wymieszać pół na pół.



No comments:

Post a Comment